בקצרה לחסרי הסבלנות:

חשוב לדעת כי עלות ביטוח הרכב (חובה ורכוש) מושפעת מרמת הבטיחות שלו. לכן בעת רכישת רכב יש לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים:

  • רכב ישן יהיה לרוב בטוח פחות מרכב חדש יותר, חשוב לשים לב לא רק לשנת הייצור אלא למועד ייצור הדגם
  • מכונית גדולה וכבדה יותר לרוב תהיה בטיחותית יותר לנהג ולנוסעים ברכב אך לא תמיד מכונית גבוהה בהכרח בטוחה יותר
  • חשוב לבדוק אילו אביזרי בטיחות מותקנים ברכב, חלק מהם דוגמת מערכת בקרת נהיגה ניתן לרכוש ולהתקין גם ברכבים ישנים
  • מיקום לחצני הרדיו על ההגה מפחיתים הסתברות לתאונה
  • ברכבים חדשים שווה לבדוק אם מערכות המולטימדיה מאפשרות פקודות קוליות
  • רכבים בטוחים יותר מקנים גם הטבות מיסוי והנחות באגרות רכב

הקטל בדרכים הוא נושא כאוב אך לא תמיד הסיכון בכבישים מוחשי דיו. חשוב לבחור רכב בטיחותי עד כמה שניתן על מנת להפחית את הסיכון לתאונת דרכים ופגיעה פיזית ונפשית במקרה של תאונה, ולבחירה כזו יש גם קשר ישיר להוזלת תעריפי הביטוח.

תעשיית הרכב התפתחה לאורך השנים ויצרני הרכב הוסיפו אמצעי בטיחות שנועדו להפחית את הסיכוי להתרחשות תאונה לצד אמצעים לחיזוק הבטיחות של הרכב גם אם חלילה תתרחש כזו.

כיצד בוחרים מכונית בטיחותית, כזו שגם תכלול אמצעים שיקטינו את ההסתברות לתאונה אך גם תפחית את הסיכון לנזק אם חלילה תתרחש כזו, כמובן לגוף אך גם לרכוש? מעבר לחשיבות המובנת מאליה של רכב בטיחותי, כדאי לדעת שאחד הפרמטרים שמשפיעים על מחיר ביטוח רכב החובה והביטוח המקיף הוא קיומן של מערכות בטיחות רכב שמסייעות בהפחתת ההסתברות לתאונות ומקטינות את הנזק שנגרם כתוצאה מהן. רמת הבטיחות של הרכב משפיעה הן על ביטוח החובה בשל הסיכוי המופחת לפגיעה פיזית חלילה בנוהג ברכב ובנוסעים אך גם על הביטוח המקיף שכן גם הסיכוי לנזק רכושי קטן.

רכב חדש מול ישן:

על פניו, ביטוח של רכב חדש אמור להיות יקר יותר מרכב ישן ששוויו נמוך יותר אך רכב חדש יהיה בדרך כלל בטוח יותר ממכונית ישנה וזולה שכן יכלול אביזרי בטיחות שלא היו קיימים בעת שיוצרו רכבים ישנים יותר. אם לא די בכך, המבנה של רכבים חדשים תוכנן כך שאם חלילה יעברו תאונה שתכלול התנגשות, יגיבו טוב יותר מרכבים ישנים ומבחני הריסוק שלהם ישיגו ציונים גבוהים יותר. חשוב לשים לב לא רק לשנת הייצור של הרכב אלא לשנת הייצור של הדגם שכן ככל שהדגמים מתחדשים הם כוללים אמצעי בטיחות והגנה חדשניים יותר להבדיל מייצור של רכבים חדשים מדגם ותיק.

משקל המכונית וגודלה:

לא צריך להיות מבין גדול ברכבים כדי לדעת שככל שהרכב גדול וכבד יותר, לרוב הוא יגן יותר טוב על הנוסעים בו מאשר רכב קטן וקומפקטי. היתרון הזה לרוב יבוא לידי ביטוי בעת התנגשות עם מכונית אחרת ופחות במקרים של תאונה עצמית (למשל התנגשות בחפץ דומם). כמובן, שרכישת רכב תלויה בצרכים וכאשר מדובר ברכב שאמור לשמש אדם אחד, לא פעם יש פיתוי לרכוש רכב קטן וזול יותר. אלא שגם משפחות צעירות מתפתות לא פעם להסתפק ברכב קטן יחסית ויש לזכור שרמת הבטיחות שלו נמוכה מזו של רכב גדול, יציב וכבד יותר. יש לציין שכלל זה לא חל בהכרח על רכבי SUV – רכבי שטח שמומלץ לבדוק את רמת הבטיחות שלהם לפני הרכישה שכן הגודל והמשקל שלהם עלולים ליצור אשליה בטיחותית שאינה תמיד כזו. חשוב לציין כי רכבי כביש-שטח שזכו לפופולאריות בשנים האחרונות כמו סובארו פורסטר או הונדה CRV, הם רכבים כבדים ובטוחים יחסית.

מכונית גבוהה לאו דווקא בטוחה יותר:

הרבה אנשים מעדיפים לרכוש מכוניות גבוהות שמקנות תחושה בטוחה יותר, במיוחד למקרה של תאונה עם רכב נמוך יותר שכן אז פלג הגוף העליון פגיע פחות. מנגד, כשמדובר במכונית יחסית נמוכה, יותר קל לתמרן אותה במהירות בעת סיכון להתרחשות תאונה וחלילה, התהפכות של הרכב. מומלץ להתייעץ עם מומחי רכב ולא להניח שרכב גבוה בהכרח, יהיה תמיד בטיחותי יותר.

מערכות בטיחות לרכב

אביזרי בטיחות ברכב:

המודעות היום לקיומם של אביזרי בטיחות ברכב עלתה מאד. הנוסעים הוותיקים ודאי זוכרים שבחלק מהמכוניות הישנות מאד כלל לא היו חגורות בטיחות במושב האחורי וגם אם היו כאלה, לא תמיד הקפידו לחגור את הנוסעים מאחור. היום אין בכלל שאלה לגבי החשיבות של חגורת הבטיחות לכל היושבים ברכב. אביזרי הבטיחות מתחלקים לשני סוגים – בטיחות אקטיבית ופאסיבית. אביזרי בטיחות אקטיביים כוללים למשל מערכות שנועדו להתריע בפני סיכון לתאונה והן מצפצפות כאשר הרכב סוטה מהנתיב או מתקרב יותר מידי לרכב או לעצם אחר ואף מזהות הולכי רגיל ובעלי חיים שמתקרבים לרכב. מערכות מתקדמות יותר אף מתערבות בנהיגה ומבצעות בלימה בעת סכנה ולא רק מתריעות על הסיכון. היום כל רכב חדש כבר כולל בתוכו באופן מובנה את המערכות הללו, אך גם בעלי רכבים ישנים שלא יכולים או מעדיפים שלא לרכוש רכב חדש יכולים לרכוש מערכות אלו או חלקן (כגון מערכות FCW ו- LDW) ואף להנות כך מהנחות באגרת הרכב ולחסוך בעלות הביטוח. מערכות בטיחות פאסיביים כוללים בין היתר את כריות האויר שנפתחות באירוע התנגשות ורצוי לוודא שהרכב כולל לפחות שש כריות אויר. בנוסף, יש לשים לב אילו חגורות בטיחות יש ברכב ואם הן כוללות מנגנון שמקטין את הפגיעה האפשרית מהחגורה עצמה ומכריות האויר בעת התאונה. מערכת כזו נקראת מערכת מותחני חגורות הבטיחות.

מיקום לחצני הרדיו רלוונטי לבטיחות:

לנהגים יש מספר מסיחי דעת בעת הנהיגה, מלבד ילדים שזועקים לתשומת לב במושב האחורי. כך למשל, נהגים שמחליפים תחנות ברדיו בעת הנסיעה או מכניסים כתובת למכשיר ה-GPS או ל-Waze. רכבים חדישים יותר כוללים את אפשרות להגביר ולהנמיך את עוצמת הקול דרך ההגה עצמו ובמכוניות חדישות במיוחד יש אפילו סייעות קוליות שמאפשרות לבצע פעולות מסוג זה. כמובן שאחד ממסיחי הדעת הבולטים היום הם הטלפונים הסלולריים. רכבים חדישים כוללים מערכות מולטימדיה מתקדמות עם מסך רכב שעליו מותקנות אפליקציות כמו Waze וכן אפשרות לתת פקודות קוליות לחיוג לאנשי קשר. חשוב מאד להקפיד ולא להרים את מכשיר הטלפון או לשלוח הודעות בעת הנהיגה.

  • האם מותר לנסוע ללא ביטוח חובה?

    ביטוח רכב חובהתביעות רכב חובה

    ביטוח החובה כשמו כן הוא - ביטוח חובה. כל בעל רכב מנועי (על פי ההגדרה בהוראות הדין) מחויב בביטוח חובה בתוקף.
    לתשומת ליבכם, לא רק נהיגה ברכב מנועי מחויבת בביטוח חובה, אלא כל שימוש ברכב מנועי (חניה, החנייתו, דחיפתו וכדומה. לפירוט מלא של כל השימושים ברכב מנועי ראה הוראות הדין)

  • מדוע חשוב לבטח את הרכב?

    ביטוח מקיף

    הרכב הינו נכס חשוב ומשמעותי ולכן קיים אינטרס מובהק להגן עליו. הרכב משמש אותנו לניידות יומיומית בכבישי הארץ וככזה טומן בחובו סיכונים לא מבוטלים וחושף אותנו לנזקים משמעותיים לרכב ולאחריות כלפי רכוש צד שלישי. הדרך היעילה המצויה הינה ביטוח הרכב. אי עריכת ביטוח כאמור עלול לחשוף אותך לאובדן הרכב כתוצאה מתאונה, גניבת הרכב, נזקי טבע, אש, ולנזקי רכוש צד שלישי והוצאות נוספות ומשמעותיות שיקשו עליך ועל משפחתך לחזור לשיגרה.

  • מה זו מערכת FCW?

    ביטוח רכב חובה

    מערכת זו הינה מערכת בטיחות ברכב המתריעה בפני הנהג על אי שמירת מרחק. בחלק מהמערכות שהותקנו ע"י יצרן הרכב רכיב זה כולל גם בלימה אקטיבית של הרכב במצבי חירום מסוימים. קיום או התקנת מערכת זו ברכב מעניקה לך הנחה בדמי ביטוח החובה. במידה והתקנת מערכת זו ברכב, ובספח תעודת ביטוח החובה לא מעודכן כי קיימת מערכת זו ברכב, אנא פנה לחברתנו לעדכון הפרטים וקבלת הנחה בהתאם לתעריף החברה.

  • מה זו מערכת LDW?

    ביטוח רכב חובה

    מערכת זו הינה מערכת בטיחות ברכב המתריעה בפני הנהג על סטייה מנתיב הנסיעה. בחלק מהמערכות שהותקנו ע"י יצרן הרכב, רכיב זה כולל גם אפשרות לשמירה אקטיבית על מרכז נתיב הנסיעה. קיום או התקנת מערכת זו ברכב מעניקה לך הנחה בדמי ביטוח החובה. אם התקנת מערכת זו ברכב, ובספח תעודת ביטוח החובה לא מעודכן כי קיימת מערכת זו ברכב, אנא פנה לחברתנו לעדכון הפרטים וקבלת הנחה בהתאם לתעריף החברה.

מערכות ABS ו-ESP:

בעת רכישת רכב משומש חשוב לוודא שהוא כולל מערכת ABS. המערכת הזו מופעלת כאשר היא מרגישה שהגלגל מסתובב לאט יותר ביחס לגלגל אחר, תופעה שמתרחשת בעת בלימה חזקה ומפעילה מנגנון שמפחית את לחץ הבלימה על הגלגל כך שהרכב ימשיך לבלום בקו ישר ואת המשך השליטה בהגה על ידי הנוהג בו. מערכת חיונית נוספת היא מערכת ESP שנועדה למנוע אובדן יציבות של הרכב במקרה של החלקה או סטייה פתאומית של הרכב.

תמריצי מס והטבות לבעלי רכבים בטיחותיים:

רכב בטיחותי יותר לא רק יאפשר ביטוח רכב זול יותר אלא גם עשוי להקנות הנחות במס. משרד התחבורה הישראלי ורשות המיסים מעודדים נסיעה ברכבים בטיחותיים ומעניקים הטבות והנחות למי שיתקין אמצעי בטיחות ברכבו. גם יבואני רכב זכאים להטבות מס על ייבוא רכבים בטיחותיים יותר. משרד התחבורה אף העניק ציוני בטיחות לרכבים על בסיס רמת האבזור שלהם ורכבים בעלי ציון גבוה מקבלים זיכויים והטבות ששווה לבדוק אותם דרך שיטוט מהיר באתר משרד התחבורה ורשות המיסים.

בשורה התחתונה, קיומן של מערכות בטיחות ברכב יכולה לחסוך עשרות אחוזים בעלות ביטוח רכב החובה והמקיף ביחס לרכבים שבהם לא קיימים אמצעי בטיחות מתקדמים.

ותמיד חשוב לזכור שלצד רכב בטיחותי חושב שנהיה גם נהגים זהירים ואחראים.

שתהיה לכם נסיעה בטוחה.

יש לכם עוד שאלות?