תביעת שיבוב היא הליך משפטי וביטוחי חשוב שמשפיע על מבוטחים רבים שרכוש ביטוח רכב, גם אם אינם מודעים לכך. כאשר מבוטח מגיש תביעה לחברת הביטוח שלו בעקבות נזק לרכבו, חברת הביטוח עשויה לשלם לו את הפיצוי המגיע לו, ולאחר מכן לפעול להשבת הכסף מהצד האחראי לנזק. תהליך זה נקרא שיבוב (Subrogation), והוא מאפשר לחברות הביטוח לצמצם את עלויות התביעות ולהגן על המבוטחים מפני עליות מיותרות בפרמיות הביטוח שלהם.
איך מתבצע תהליך השיבוב?
- הגשת תביעה – המבוטח מגיש תביעה לחברת הביטוח שלו בעקבות נזק לרכבו.
- תשלום למבוטח – חברת הביטוח מפצה את המבוטח בהתאם לתנאי הפוליסה.
- בירור האחריות לנזק – אם יש צד שלישי שאחראי לנזק (למשל, נהג אחר), חברת הביטוח פועלת לגבות ממנו את הסכום ששולם למבוטח.
- השבת הכספים – במידה שחברת הביטוח מצליחה לקבל את הסכום (או חלקו) מהצד האחראי או מחברת הביטוח שלו, היא מחזירה לעצמה את הכספים ששולמו למבוטח.
האם תביעת שיבוב משפיעה על העבר הביטוחי של המבוטח?
כאשר מתבצע תהליך שיבוב, המבוטח שואל את עצמו האם הדבר ישפיע על מחיר הביטוח שלו בעתיד או על תנאי הפוליסה.
התשובה תלויה בהיקף ההחזר שהשיגה חברת הביטוח:
- אם חברת הביטוח הצליחה לשובב לפחות 75% מהפיצוי ששולם למבוטח – במקרה כזה, התביעה אינה נחשבת בתיק הביטוחי של המבוטח ולא תשפיע על חידוש הפוליסה או על גובה הפרמיה העתידית.
- אם השיבוב הצליח באופן חלקי (פחות מ-75%) או נכשל לחלוטין – במקרה כזה, התביעה תיחשב כהיסטוריה ביטוחית של המבוטח ועלולה להשפיע על גובה הפרמיה העתידית או על תנאי החידוש של הפוליסה.
- השבת השתתפות עצמית – במידה שהשיבוב הצליח והחברה הצליחה לגבות את מלוא הסכום ששילמה, כולל ההשתתפות העצמית של המבוטח, הוא יקבל החזר מלא על סכום ההשתתפות העצמית ששילם במסגרת התביעה.
-
כיצד נקבע גובה דמי ההשתתפות העצמית בפוליסה?
עובדי מדינה לשנת 2024גובה דמי ההשתתפות העצמית במכרז עובדי המדינה לשנת 2024 נקבעים בהתאם לקיום עבר ביטוחי מלא ורצוף של 3 השנים האחרונות בביטוח רכב רכוש (מקיף או צד שלישי) ובהתאם למספר התביעות בתקופה זו (למעט רכב שמשקלו מעל 3.5 טון).
למען הסר ספק, גובה דמי ההשתתפות העצמית אינם תלויים בגיל הנהג ו/או בוותק הנהיגה. -
מהם הסיכונים המבוטחים לרכב עצמו בביטוח מקיף?
ביטוח מקיףתביעות מקיף1. אש, ברק, התפוצצות, התלקחות;
2. התנגשות מקרית, התהפכות ותאונה מכל סוג שהוא;
3. גניבה;
4. כל נזק שנגרם עקב גניבה, תוך כדי גניבה ובעת נסיון גניבה;
5. שטפון, סערה, שלג, ברד, התפרצות הר געש;
6. מעשה זדון; אולם אם נגרם מקרה הביטוח בידי המבוטח או בידי מי מטעמו במתכוון, פטור המבטח מחבותו.
חשוב לעיין בתנאי הפוליסה לרבות התנאים הכלליים וכן הסייגים והמגבלות הנקובים בתנאי הפוליסה
-
האם מותר לנסוע ללא ביטוח חובה?
ביטוח רכב חובהתביעות רכב חובהביטוח החובה כשמו כן הוא - ביטוח חובה. כל בעל רכב מנועי (על פי ההגדרה בהוראות הדין) מחויב בביטוח חובה בתוקף.
לתשומת ליבכם, לא רק נהיגה ברכב מנועי מחויבת בביטוח חובה, אלא כל שימוש ברכב מנועי (חניה, החנייתו, דחיפתו וכדומה. לפירוט מלא של כל השימושים ברכב מנועי ראה הוראות הדין)
איך ניתן להימנע מהשלכות שליליות?
- תיעוד התאונה – איסוף מידע חשוב כמו תמונות מזירת האירוע, עדויות של עדים ופרטי הנהג השני יכולים לסייע בהוכחת האחריות של הצד השלישי.
- בדיקה מול חברת הביטוח – לפני הגשת תביעה, כדאי לבדוק מול חברת הביטוח אם היא מעריכה שהתיקון יוכל להתבצע בשיבוב מלא או חלקי, כדי להבין אם תהיה השפעה על העבר הביטוחי.
- הימנעות מתביעות קטנות – במקרים בהם הנזק נמוך יחסית, ייתכן שיהיה עדיף לתקן את הרכב באופן עצמאי כדי להימנע מתביעה שתירשם בהיסטוריית הביטוח.
לסיכום
תביעת שיבוב היא כלי שנועד להבטיח שהעלות תוטל על הצד האשם ולא על חברת הביטוח של המבוטח. אם חברת הביטוח מצליחה להשיב לפחות 75% מהסכום ששילמה, התביעה אינה נחשבת בעבר הביטוחי של המבוטח ולא תשפיע על הפרמיה שלו. לכן, מומלץ להיות מודעים לתהליך השיבוב ולפעול בחוכמה במקרה של תאונה, על מנת לשמור על תנאי ביטוח נוחים בעתיד.
ט.ל.ח.
כתבה זו מובאת להרחבת הדעת וכשירות לציבור בלבד. אין באמור בכתבה זאת משום המלצה לרכישת ביטוח ו/או ייעוץ בתחום הביטוח ו/או משום תחליף לביצוע הבירור המקדמי הנדרש לפני עריכת ביטוח ע"י הנהג ו/או המבוטח. לפני רכישת ביטוח, לרבות ביטוח רכב, על הנהג ו/או המבוטח לבצע בירור מקדמי של צרכיו ו/או התייעץ עם גורם מקצועי מטעמו. ווישור ביטוח אינה לוקחת אחריות על המלצותיה בכתבה זו, ככל ומדובר בהמלצות, ואין בכתבה זו משום תחליף לביצוע כלל הפעולות המקדמיות הנדרשות כאמור ע"י הנהג ו/או המובטח, ואין בכתבה זו משום תחליף לשיקול הדעת המלא של הנהג ו/או המובטח בעת עריכת הביטוח.